Rådgivning til virksomheder
Forebyggende og tidlig indsats er vigtig for at undgå stress,
og her er viden og en klar strategi helt essentielt.
Kombinationen generelt høj beskæftigelse, vækst i økonomien og mangel på kvalificeret arbejdskraft i mange brancher sammenholdt med et øget sygefravær pga. stress og dårligt psykisk arbejdsmiljø gør, at medarbejdertrivsel er et indlysende konkurrenceparameter at tage fat på i mange virksomheder. Bevidst og synligt at arbejde med at være en mentalt sund arbejdsplads kan aktivt bruges ift. rekruttering, fastholdelse og Employer Branding. Her er stresspolitik en meget konkret og målbar størrelse, og rigtigt gennemarbejdet og implementeret kan stresspolitikken være et stærkt redskab til at skabe arbejdspladser med større trivsel og mindre stress.
Som specialist i stress og mental sundhed hjælper jeg virksomheder med:
Viden & Værktøjer
Stress er ofte en lidt svær størrelse af håndtere, fordi vi ikke ved nok om det, og derfor bliver indsatsen også tit lidt diffus: Har jeg travlt eller er jeg stresset? "Du må endelig sige til, hvis det er for meget, du skal bare mærke efter." "Føler du dig klar til at starte på job igen?". Alt sammen meget fint men ikke særlig konkret, effektivt og målbart.
Effektiv stressforebyggelse og -behandling baserer sig på gennemprøvede værktøjer og processer, der bevisligt har skabt resultater og hjulpet mennesker ud af stress og tilbage på arbejdsmarkedet.
I Stress360 arbejder jeg med en helhedsorienteret tilgang, der netop baserer sig på konkrete værktøjer, som der kan læses mere om i det følgende. Det behøver ikke at være omstændeligt og dyrt - det skal bare være konkret og effektivt.
Træning & Uddannelse
En af de største hindringer for tidlig indsats er den manglende viden om, tabuisering af og forståelse for, hvad stress er. Hvad skal man være opmærksom på, hvad er de typiske tegn/symptomer på begyndende stress, og hvad gør jeg/vi ved det?
Jeg tilbyder både foredrag, workshops og halve eller hele uddannelsesdage til ledere, HR, teams eller hele virksomheden.
Forståelse for stress er afgørende for tidligt at spotte og håndtere stress, men viden om stress uden klare retningslinjer for, hvad vi så gør i vores virksomhed, når det opstår, skaber kun frustration og utryghed. Derfor er en stresspolitik nødvendig, og den skal kommunikeres og implementeres, så den forankres i hele organisationen.
Stresspolitik & Beredskabsplan
Skal en stresspolitik være effektiv, skal den være let tilgængelig, til at forstå og med klare retningslinjer, der ikke er åbne for fortolkning. Det betyder, at roller, ansvarsfordeling, proces og værktøjer er tydeligt beskrevet og kommunikeret.
Har I ikke i dag en stresspolitik, kan jeg hjælpe jer med at få lavet én. Har I allerede en stresspolitik, men er i tvivl om den virker, kan jeg hjælpe med at tjekke den igennem og se, om den opfylder de nødvendige kriterier og foreslå ændringer og forbedringer.
Jeg er altid klar til at tage en snak om netop jeres udfordringer!
Ring blot 28 57 59 25 -- så finder vi sammen en løsning.
Fakta om stress
Hvad er stress? Alle taler om det, men de færreste kan faktisk definere, hvad stress er, ligesom det er svært at forstå forskellen på at have travlt og på at være stresset.
Stress er en tilstand - ikke en sygdom. Stresspåvirkning opstår, når vi oplever pres/fare, og kroppen producerer stress-hormonerne adrenalin og kortisol. Disse hormoner er helt normale og nødvendige for vores evne til at præstere og for vores "overlevelse". Når vi skal handle/præstere, får vi automatisk "et skud energi", bagefter slapper vi af, og stresshormon-niveauet normaliseres. Det bliver kun farligt, hvis vi over længere tid oplever ikke at kunne præstere, som det forventes af os. Mangler vi pauserne eller af-stressningen, medfører et konstant forhøjet niveau af stress-hormoner det, vi i dag kalder stress - nemlig den langvarige farlige stress, hvor vores system ikke bliver afbalanceret og kommer i ro mellem belastningerne. Den form for stress-belastning kan medføre alvorlig mistrivsel og både fysisk og psykisk sygdom.
Om stress er betinget af arbejds- eller privatlivet er faktisk ikke til at skille ad - det er summen af belastninger, der i sidste ende medfører, at vi ikke længere oplever at have ressourcer nok til rådighed og derfor bliver stressede. Man skal heller ikke være en bestemt type for at få stress - alle kan havne i den situation. Langvarig stress medfører mindre produktivitet, mindre kreativitet, dårlig trivsel og fører ofte til sygefravær, som i hvert 5. tilfælde betyder, at medarbejderen forlader arbejdspladsen. Derfor er det sund fornuft og økonomisk en god investering at have en effektiv stresspolitik i virksomhederne.
Er I interesseret i at høre mere, så ring til mig på 28 57 59 25. Jeg kigger gerne forbi til et møde, hvor vi kan snakke om udfordringer og løsninger i netop jeres virksomhed.
Stress-screening og afklaring
Stress-screeningen er grundlaget for afklaring af stressniveau og udarbejdelse af en personlig handlingsplan. En stress-screening varer 1½ time, og her bruges konkrete værktøjer inkl. stress- og trivselstest til at skabe et klart overblik over den aktuelle belastningsgrad, ligesom der dannes et overblik over symptomer, årsagssammenhænge og varighed.
Det er min erfaring, at stress-screeningen er en stor aha-oplevelse for mange, hvor man for første gang selv bliver rigtig klar over sine symptomer, hvad stress er, og hvordan det påvirker netop mig. Samtidig oplever de fleste det som meget forløsende at få synliggjort og forstå, hvad der sker. Ofte er det nemlig meget svært at erkende, at man går rundt med en usund stress-belastning - "Jeg er ikke sådan én der får stress". Desværre er den manglende erkendelse også med til at spænde ben for tidlig indsats, som er langt den nemmeste vej ud af stress. Derfor er stress-screeningen et meget effektivt værktøj.
Har I en medarbejder, der virker stresset, kan et tilbud om en stress-screening være en god idé. Ring til mig på 28 57 59 25 eller send en mail til susanne@stress360.dk, så finder vi en tid.
Individuel stressrådgivning
Viser stress-screeningen at der er behov for en indsats mod stress, kan der aftales et individuelt forløb. Det vil typisk strække sig over 4-6 samtaler - afhængig af belastning og årsagssammenhænge. Her vil jeg sammen med medarbejderen udarbejde en personlig antistress handlingsplan, der skal få vedkommende ud af sin stressbelastning, ligesom man får en antistress-værktøjskasse, man kan bruge til fremadrettet at undgå igen at træde ind i en usund stressbelastning.
Som stress-specialist er jeg ikke behandler som fx psykolog og terapeut - i stedet er min rolle at hjælpe medarbejderen til at forstå og håndtere sin stress på en måde, så medarbejderen ikke belastes på en usund måde. En del af den rådgivning er også at hjælpe medarbejderen til at få overblik over de forskellige stress-tilbud, der findes, og eventuelt foreslå tiltag, der kan hjælpe med at afstresse krop og sind i forhold til den konkrete situation.
Har I en medarbejder, der er stresset eller sygemeldt, kan et tilbud om et stress rådgivningsforløb være en god idé. Ring til mig på 28 57 59 25 eller send en mail til susanne@stress360.dk, så finder vi en tid.